USLUGE

VRŠIMO NAJKVALITETNIJE USLUGE I BRIGU O VAŠEM LJUBIMCU.

PREVENTIVA

Pod preventivom podrazumevamo niz postupaka koje preduzimamo da do nekog patološkog stanja ne bi došlo.

Najznačajniji postupci su vakcinacija i zaštita životinja protiv unutrašnjih i spoljnih parazita. U tom smislu sprovodi se posebna dinamika “čišćenja protiv glista” i vakcinacije od prvih nedelja života, a u cilju sticanja imuniteta protiv najčešćih zaraznih bolesti pasa i mačaka. Zato posebno vodimo računa o potrebama naših najmlađih pacijenata u pogledu aktivne zaštite i pravilne ishrane.

Po završenom ciklusu vakcinacije protiv zaraznih bolesti, obavlja se vakcinacija protiv besnila, kao zakonska obaveza za sve pse i mačke starije od 3 meseca. Veliki broj bolesti nastaje kao posledica dejstva spoljnih parazita, pre svega buva i krpelja. Te neprijatnosti se mogu, u velikoj meri, sprečiti aplikacijom određenih preparata u pravilnim vremenskim intervalima.

TERAPIJA

Nakon postavljanja dijagnoze pristupamo sprovođenju terapije. Konzervativna terapija obuhvata aplikaciju injekcionih lekova, davanje infuzija, davanje tableta... u zavisnosti od vrste i težine bolesti. U slučaju komplikovanih i upornih bolesti možemo zadržati pacijenta na opservaciji i bolničkom lečenju.

HIRURGIJA

Hirurške intervencije se izvode kada na drugi način nije moguće pomoći pacijentu.

Uglavnom se izvode u terapeutske, a ponekad i u dijagnostičke svrhe. Hirurgiju grubo možemo podeliti na hirurgiju mekih i tvrdih tkiva. Meka tkiva obuhvataju kožu i sve organske sisteme, sem kostiju, a tvrda tkiva su kosti i zglobovi. Od hirurgije mekih tkiva u našoj ambulanti se rutinski izvode sterilizacije kuja i mačaka, kastracije mačora i pasa, obrade i ušivanje rana, kao svakodnevni slučajevi. Ne tako retko su tu i slučajevi stranih tela u želucu ili crevima, mokraćno kamenje u bešici, torzija i dilatacija želuca, uklanjanje tumora, korektivna hirurgija kapaka, ušni hematomi, carski rezovi...

U ortopediji su česta naprsnuća i prelomi kostiju kao posledice saobraćajnih nesreća (kod pasa) ili padova sa viših spratova (kod mačaka). Naprsnuća kostiju i prelomi bez pomeranja fragmenata se mogu zbrinuti imobilizacijom. U našoj ambulanti se koriste posebni zavojni materijali, koji daju veliku čvrstinu, a pri tom su vrlo lagani i komotni za životinju. Hirurgija kostiju je izuzetno zahtevna grana hirurgije i pored velike sterilnosti u radu, zahteva i posedovanje posebnih hirurških instrumenata i ortopedski set šrafova, klinova, pločica.

STOMATOLOGIJA

Veterinar Novi Sad i Veterinarska Ambulanta Mišić nudi kompletne stomatološke usluge. Problemi sa zubima su vrlo česti kod naših pacijenata i mi vršimo veterinarske stomatološke usluge kako bi sačuvali zdravlje njihovih zuba.

Kod štenaca su problemi vezani za nepravilnu zamenu mlečnih i stalnih zuba, višak zuba i nepravilan položaj zuba, dok se kod starijih životinja sreću kamenac, polomljeni zubi, gnojni procesi na korenu zuba, povlačenje desni kao posledica paradentoze...

U ambulanti posedujemo ultrazvučni aparat za skidanje kamenca i preparate za dalju negu i održavanje higijene zuba. Sam zahvat skidanja kamenca se sprovodi u opštoj narkozi, zbog nekooperativnosti naših pacijenata. U slučaju uznapredovalih procesa na zubima, u zavisnosti od stanja, zubi se vade, jer kao takvi predstavljaju veliku neprijatnost i izvor infekcije za Vašeg ljubimca.

REPRODUKCIJA

Problematika sa kojom se redovno srećemo u svakodnevnoj praksi i kojoj poklanjamo veliku profesionalnu i ljudsku pažnju. Aktivno učestvujemo u svakoj fazi polnog ciklusa i graviditeta kuja i mačaka.

Određivanje optimalnog termina za parenje kod kuja se dijagnostikuje uzimanjem vaginalnog brisa i/ili merenjem nivoa progesterona iz krvi. Ukoliko iz nekog razloga do prirodnog parenja ne dođe, sprovodimo veštačko osemenjavanje. Posle uspešne oplodnje savetodavno učestvujemo u odabiru pravilne ishrane i vitaminsko mineralnih dodataka. Ranu dijagnostiku trudnoće vršimo sa 25-30 dana ultra zvukom, a tačan broj štenadi se može odrediti rentgenskim snimanjem od 48. dana graviditeta. Sa svim ovim predznanjima porođaj se čeka sa mnogo manje zebnji.

Najveći broj porođaja protekne bez ikakvih problema. Kuja ili mačka uglavnom sve obave same, izbace plod, pregrizu pupčanik, pojedu posteljicu, očiste štene ili mače i nameste ga da sisa. Porođaj može da traje i više časova. Međutim, ponekad je stručna asistencija neophodna. Indikacije za zvanje veterinara su naponi bez rezultata, razmak između rođenja dva šteneta duži od dva sata, prestanak napona a da porođaj nije gotov. Pregledom i snimkom se dolazi do odluke da li porođaj završiti prirodno uz infuzionu terapiju i “stimulaciju” ili pak carskim rezom. Carski rez je operativni zahvat kojim se porođaj okončava kada na drugi način to nije moguće.

DERMATOLOGIJA

Oblast veterinarske medicine kojoj poklanjamo veliki značaj. Skoro 30% poseta veterinaru je upravo zbog problema sa kožom.

Problematika je tako šarenolika, od buva, bakterija, virusa, gljivica, pa sve do alergija. Zato se upravo i trudimo da iscrpnom anamnezom, detaljnim pregledom i specijalnim dijagnostičkim metodama postavimo tačnu dijagnozu, a samim tim i sproveli uspešnu terapiju.

OBELEŽAVANJE ŽIVOTINJA

Od 2007. godine uvedeno je obeležavanje pasa mikročipom kao obavezno pri vakcinaciji protiv besnila. Na taj način se stvara jedinstvena baza podataka, koja olakšava identifikaciju i pronalaženje vlasnika izgubljenog ljubimca.

LEČENJE NA TERENU

Veterinar Novi Sad i Veterinarska Ambulanta Mišić nude uslugu lečenja na terenu. Imidž naše ambulante je izgrađen i na sprovođenju terapija i usluga na terenu.

Dosta životinja nikad nije izašlo iz stana, ne podnose vožnju kolima, suviše su veliki ili suviše stari, pa se u tim slučajevima vlasnici odlučuju za kućne posete. U slučaju da je stanje takvo da je neophodno lečenje u ambulanti, u mogućnosti smo da našim vozilom prevezemo pacijenta i da ga posle obavljene intervencije vratimo kući ili zadržimo na daljem lečenju.

HITNE INTERVENCIJE

Polazeći od toga da nesreća i bolest ne biraju vreme, organizovali smo se tako da Vam uvek stojimo na raspolaganju.

Ukoliko Vam je potrebna hitna usluga van radnog vremena ambulante, jedan od naših veterinara će se odazvati i pružiti pomoć Vašem ljubimcu u bilo koje doba dana. Molimo Vas da imate razumevanja da će ta intervecija koštati više nego u redovno radno vreme.

DIJAGNOSTIKA

Polazeći od uzimanja podataka o bolesti od vlasnika, pa preko detaljnog kliničkog pregleda, često su nam u savremenoj veterinarskoj medicini neophodni specijalistički pregledi i pomagala. Oni su neophodni radi postavljanja tačne dijagnoze, provođenja adekvatne terapije (konzervativne ili hirurške) i davanja prognoze vlasniku životinje.
Image Here
Reflovet

Reflovet je veterinarski uređaj pomoću koga dobijamo širu sliku o stanju pacijenta. Na osnovu vrednosti pojedinačnih biohemijskih parametara iz krvi (urea, kreatinin, glukoza, jetrini enzimi, pankreasna amilaza, kreatin kinaza, mokraćna kiselina...) stičemo predstavu o stanju unutrašnjih organa i organizma u celini.

Image Here
Vet ABC - Animal Blood Counter

Vet abc (animal blood counter) je aparat koji nam služi za potpun uvid u kompletnu krvnu sliku naših pacijenata. U roku od pet minuta od vađenja krvi, dobijamo vrlo bitne podatke o crvenoj i beloj krvnoj slici (Le, Er, Hgb, Hct, leukocitarna formula).Aparat je visoko specijalizovan isluži isključivoza ispitivanje krvi životinja.

Image Here
Rentgen aparat

Rentgen je dominantno dijagnostičko sredstvo za otkrivanje stanja i promena na kostima. Neophodan je pri sumnji na naprsnuća, prelome i iščašenja, ali se pomoću njega otkrivaju i upale pluća, opstipacije, tumori, graviditet, pokvareni zubi... Posebno je interesantan odgajivačima pasa pri dijagnostici diplazije kukova i laktova. Sprovodimo i kontrastnu radiografiju, tj. snimanje određenih organskih sistema nakon aplikacije kontrasta (barijuma).

Image Here
Otoskop

Otoskop nam je neophodan za detaljan pregled uha pri sumnji na upalu ili strano telo.

Image Here
Brzi testovi

Posedujemo i setove za brzu dijagnostiku virusnih i parazitskih bolesti pasa i mačaka. Od mačjih bojesti na taj način dijagnostikujemo "Mačju sidu" i Leukozu (FIV i FeLV). Kod pasa se putem tih testova dijagnostikuju Mačja kuga (Parvoviroza), Korona virus, Štenećak (FIC), Srčani crv (Dirofilarioza), Giardia, Adenovirus i Influenza virus.

Image Here
Elektronski mikroskop

Elektronskim mikroskopom se služimo u dijagnostici kožnih oboljenja, bolesti uha, za gledanje i procenu krvnih razmaza i vaginalnih briseva (za određivanje plodnih dana kod kuja “u teranju”).

Image Here
CR sistem - digitalizacija rentg. snimaka

Sistem za digitalizaciju pruža kristalno jasnu rentgensku sliku i diže rentgensku dijagnostiku na novi nivo. Koristeći CR sistem za digitalizaciju rentgenskih postigli smo izvanredne rezultate i poboljšanja u polju dijagnostike.

Onima koji putuju u inostranstvo, a pri tom žele da sa sobom povedu i svog ljubimca, savetujemo da se blagovremeno jave radi određivanja titra antitela na virus besnila. To je dijagnostička metoda koja se radi u saradnji sa Pasterovim zavodom iz Novog Sada, a u cilju dobijanja potvrde koja je neophodna za put u zemlje Evropske unije.